A-kassa – Din säkerhet mellan arbete

A-kassa står för arbetslöshetskassa. I början av 1900-talet var det först och främst ett skydd för de arbetslösa som inte kunna finna ett arbete där fackets minimilön erbjöds. Det var alltså en slags försäkring som erbjöd en viss säkerhet och inte tvingande in den arbetslöse i omänskliga förhållanden och ett system som endast var till för att utnyttja denne. Idag har spelreglerna ändrats och likaså hur vi ser på vår A-kassa.

Nuförtiden är A-kassa något vi tar del av mellan arbeten. Alltså något som förser oss och våra familjer under tiden som vi söker nytt jobb. Som bäst kan du få upp till 80 % av den tidigare dagpenningen per dag i ersättning för din arbetslöshet. Taket ligger på 680 kr per dag, vilket är en god summa pengar istället för att gå utan lön helt och hållet.

Idag finns det runt 30 aktiva A-kassor i Sverige och ungefär 3,4 miljoner utav av landets löntagare är medlemmar. De flesta a-kassor är kopplade till ett specifikt fackförbund men det finns även fristående kassor. Varje bransch har en A-kassa som specifikt arbetar med just det området och dess arbetare.